Abdeslam schuldig verklaard in terreurproces

De rechtbank in Brussel heeft Salah Abdeslam schuldig verklaard aan een terroristische moordpoging. Het betreft zijn betrokkenheid bij een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst in maart 2016. Ook medeverdachte Sofien Ayari is schuldig verklaard.

De strafmaat volgt later op de dag. Het Openbaar Ministerie heeft tegen beiden twintig jaar cel geëist. Het duo is niet aanwezig bij de uitspraak.

Een Belgisch-Frans politieteam wilde op 15 maart 2016 een woning in de Driesstraat in Vorst doorzoeken, toen de agenten onverwacht werden beschoten. Een scherpschutter schoot daarop de Algerijnse terrorist Mohamed Belkaïd dood. In het huis bleek ook Abdeslam te zijn, maar hij ontkwam, samen met de Tunesiër Sofien Ayari. Het tweetal werd drie dagen later alsnog opgepakt in Molenbeek.

Aanslagen Parijs

Volgens de rechtbank heeft niet alleen Belkaïd op de politie geschoten, maar ook ten minste een van de twee anderen. De drie hadden vooraf afgesproken zich met vuurwapens tegen een politie-inval te verzetten, aldus de rechtbank.

De in België geboren Fransman Abdeslam (28) geldt als de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs, waarbij in november 2015 130 doden vielen. De inval in Vorst was deel van het onderzoek daarnaar, en daarom was bij de schietpartij met automatische wapens sprake van een terroristische context, aldus de rechtbank.

Abdeslam schuldig verklaard in terreurproces
Abdeslam schuldig verklaard in terreurproces (Foto: ANP)