Jungels wint Luik-Bastenaken-Luik

Bob Jungels heeft Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De Luxemburgs kampioen van Quick-Step Floors kwam solo aan in Ans. Michael Woods kwam als tweede over de streep, net voor Romain Bardet. Sam Oomen was met een twaalfde plaats de beste Nederlander. Ook Tom Dumoulin finishte in de top vijftien.

Loïc Vliegen (BMC), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic), Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise), Anthony Perez (Cofidis), Paul Ourselin (Direct Energie), Florian Vachon (Fortuneo-Samsic), Mark Christian en Casper Pedersen (Aqua Blue) waren de vluchters van de dag. De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van zes minuten op het peloton, waar Quick-Step Floors, Movistar en UAE Emirates de controle behielden.

In de kopgroep bleek de Belg Baugnies over de sterkste benen te beschikken en ging er op la Redoute er alleen vandoor. In het peloton bepaalde Quick-Step Floors daar, op 36 kilometer van de streep, het tempo. Door het strakke tempo moest al een hoop renners afhaken in het peloton, onder wie de oud-winnaar Wout Poels.

De Belgische ploeg Quick-Step Floors bleef het tempo bepalen in aanloop naar La Roche-aux-Faucons samen met Bahrain Merida. Vlak voor de klim op iets minder dan twintig kilometer van de streep werd Baugnies als laatste vluchter teruggepakt. Philippe Gilbert demarreerde als eerste op La Roche-aux-Faucons, maar kreeg Dumoulin en Sergio Henao met zich mee, waarna Jungels het gat weer dicht reed. Door het hoge tempo moesten meerdere toppers afhaken, zoals onder andere Bauke Mollema, Michael Matthews en Michal Kwiatkowski.

In de uitloper van de klim probeerde Jungels het. De Luxemburgs kampioen had meteen honderd meter te pakken op de rest van de groep. Omdat het voornamelijk eenlingen waren in de achtervolgende groep kwam er nooit een goede samenwerking in de groep. Jungels had aan de voet van Saint-Nicholas een kleine minuut voorsprong.

Op Saint-Nicholas, negen kilometer van de streep, bleek Jelle Vanendert over de beste benen te beschikken in de achtervolgende groep. De Belg van Lotto Soudal kwam tot twintig seconden van Jungels, maar in de oplopende strook naar Ans kreeg hij het gat niet dicht.

In de laatste kilometers was de achtervolgende groep uit elkaar geslagen en maakte Bardet samen met Woods nog de sprong naar Vanendert. Woods won de sprint voor de tweede plaats voor Bardet. Vanendert kreeg ook nog de rest van de achtervolgende groep over zich heen en moest het doen met een plaats buiten de top tien.

Jungels wint Luik Bastenaken Luik (Pro Shots / George Deswijzen)
Jungels wint Luik Bastenaken Luik (Pro Shots / George Deswijzen)