Hockeysters Oranje-Rood naar play-offs, Nijmegen degradeert

De laatste speeldag van de Hoofdklasse bij de dames in 2017/2018. Nijmegen daalt na één seizoen op het hoogste niveau af naar de Promotieklasse. Huizen en Groningen spelen play-outs om lijfsbehoud tegen een nog onbekende overgangsklasser. Oranje-Rood is het vierde team in de play-offs. Zij verrasten Laren thuis met een overwinning, precies de uitkomst die de Eindhovenaren nodig hadden voor het competitietoetje. 

Laren - Oranje-Rood (0-4)
5' 0-1 Maud Renders
7' 0-2 Freeke Moes
25' 0-3 (sc) Valerie Magis
34' 0-4 Fleur Broers
In punten gelijk, maar Laren had een beter doelsaldo en het thuisvoordeel in het beslissende duel met Oranje-Rood. De Eindhovenaren deden het enige wat voldoende was voor die vierde playoff-plek: winnen. Al binnen tien minuten had OR twee keer gescoord en voor rust al vier keer. Robert-Jan Cox zag zich genoodzaakt de tweede helft te starten zonder de afscheidnemende Joyce Sombroek ten faveure van een extra veldspeler.

Kampong - Groningen (1-2)
6' 0-1 Klaartje de Bruijn
34' 1-1 (sc) Renee van Laarhoven
38' 1-2 Fieke Hoff
De situatie van Groningen was voor het ingaan van de laatste competitiewedstrijd alles behalve rooskleurig. Maar de noorderlingen deden wat ze moesten doen: winnen van Kampong. Doordat concurrent Nijmegen daar geen overwinning tegenover stelde, zijn het de Gelderlanders, en niet Groningen, dat degradeert naar de Promotieklasse. Groningen speelt wel play-outs, net als Huizen. Kampong sluit het seizoen af als achtste.

Nijmegen - Huizen (0-2)
12' 0-1 (sc) Gitte Michels
30' 0-2 (sc) Eva den Hartog
Al vroeg in de middag ging het de verkeerde kant op voor Nijmegen. Concurrent Groningen pakte een vroege voorsprong tegen Kampong en in de eigen wedstrijd nam Huizen niet veel later de leiding. Tegen de verwachtingen in degradeert Nijmegen vandaag naar de Promotieklasse, en niet Groningen. 

Amsterdam - Hurley (3-1)
17' 1-0 (sc) Kitty van Male
48' 2-0 Maria Verschoor
63' 3-0 Kitty van Male
67' 3-1 (sc) Sabine Plönissen
Amsterdam won opnieuw en sluit dit reguliere seizoen af als nummer één van de competitie. 21 wedstrijden heeft de ploeg van Rick Mathijssen dit seizoen gewonnen. Hurley sluit het jaar af als zevende.

SCHC - Den Bosch (1-3)
6' 0-1 Frédérique Matla
23' 0-2 Rosa Fernig
25' 0-3 Joosje Burg
30' 1-3 (sc) Caia van Maasakker
Bij SCHC – Den Bosch ging het hard: al na 25 minuten stond het 0-3 voor de bezoekers. Een flinke opsteker voor de Brabanders, want volgende week is exact deze wedstrijd één van de halve finales in de play-offs. Den Bosch eindigt als nummer twee van de reguliere competitie, Stichtsche als nummer drie.

Bloemendaal - hdm (1-3)
9' 0-1 (sc) Hester van der Veld
25' 0-2 Pien van Nes
31' 0-3 Demi Lefranc
65' 1-3 (sc) Kiki Rozemeijer
Door de winst op Bloemendaal sluit hdm dit seizoen af als nummer zes, de beste prestatie in jaren. Voor het eerst sinds het seizoen 1993/1994 eindigen de Haagsen in het linkerrijtje in de Hoofdklasse. Bloemendaal hoeft niet te treuren. Met de negende plek zijn de Noord-Hollanders verzekerd van nog een jaar Hoofdklasse, en dat zonder play-outs.