Kipchoge wint marathon Londen, Cheruiyot razendsnel bij vrouwen

Atleet Eliud Kipchoge heeft zondag de marathon van Londen gewonnen. De 33-jarige Keniaan, regerend olympisch kampioen, was de topfavoriet en kwam na 2:04.27 uur als winnaar over de finish.

De op de baan zeer succesvolle Kipchoge won negen van de tien marathons die hij voor zondag liep. In 2015 en 2016 was hij in de Britse hoofdstad de beste en gezien zijn succes en snelheid was hij de topfavoriet. 

De marathon ging van start in een welhaast bizar hoog tempo: na vijf kilometer lag men op schema om onder de 1:57 uur te lopen, een verbetering van het wereldrecord van meer dan vijf minuten en uiteraard volkomen onrealistisch. 

Het was dan ook niet vreemd dat het tempo gedurende de wedstrijd wat in begon te zakken, waarna uiteindelijk alleen Kipchoge, de Ethiopiër Tola Kitata en de Brit Mo Farah nog bij elkaar bleven.  In het warme Londen bleven de drie nog even op koers om het wereldrecord te pakken, maar niet geheel verrassend zat dat er uiteindelijk niet in.

Kipchoge leek wat maagproblemen te hebben, maar toch bleef hij kalm en versnelde hij in de laatste kilometers, waardoor Kitata - die Farah eerder al weg had zien vallen - de Keniaan moest laten gaan. Kipchoge pakte zo de winst, voor Kitata (2:05.00) en Farah (2:06.32). 

Bij de vrouwen ging drievoudig winnares Mary Keitany uit Kenia er als een dolle vandoor, samen met de Ethiopische Tirunesh Dibaba. De twee lagen aanvankelijk op koers om het wereldrecord van Paula Radcliffe uit 2003 compleet aan gort te lopen, maar ook dat tempo zakte wat in.

Dibaba moest Keitany laten gaan en stapte uiteindelijk zelfs helemaal uit. Toch ging het ook met Keitany niet best: de op één na snelste vrouw ooit op de marathon had na 30 kilometer nog 1:16 voorsprong op landgenote Vivian Cheruiyot, maar die kwam in razend tempo dichterbij.

Na 35km sloot Cheruiyot aan en ging ze er overheen, waarna de veelvoudig olympisch- en wereldkampioene op de baan onbedreigd naar de winst liep. Dat deed ze in een ijzersterke tijd van 2:18.31 uur, achter Radcliffe, Keitany en Dibaba goed voor de vierde tijd ooit.