Barend: "Wijers heeft Ajax naar de klote geholpen"

Jaap de Groot en Frits Barend stellen dat Hans Wijers voor een groot deel verantwoordelijk is voor de enorme malaise binnen Ajax.

Wijers was tussen 2012 en 2015 voorzitter van de Raad van Commissarissen. "Hij heeft de club naar de klote geholpen. Hij heeft iedereen directeur gemaakt, met Johan Cruijff ruzie gemaakt en Michael Kinsbergen eruit gezet", vertelt Barend aan RTV Noord-Holland.

"Ook Akzo Nobel heeft hij naar de klote geholpen. Waarom wordt zo'n man bij Ajax benoemd?" gaat de journalist verder. "Het is alleen maar voor de eer. Hij weet niet hoe Ajax werkt, hij weet nauwelijks of een bal rond en is zal dan moeten bepalen hoe een voetbalclub geleid wordt."

Jaap de Groot, chef sport van De Telegraaf, kan zich in de kritiek van zijn collega vinden. Hij wijst erop dat Edwin van der Sar prima met Van Kinsbergen samenwerkte, maar dat laatst genoemde vanwege een conflict met Wijers eruit werd gewerkt. "Dat is niet naar het belang van Van der Sar, niet naar het belang van Ajax."

"Ajax heeft nu een serieus probleem. Leiderschap is belangrijker dan een speler van twintig miljoen halen. Iemand moet de boel verbinden waar nodig."