FOK! Wat een weer: nog één dag warm en lokaal onweer

Een zonnige groet!

Ja, er gaat wat veranderen. Ik had het er eergisteren al over, maar nu worden de details steeds duidelijker. Over de afgelopen dag hoef ik het eigenlijk niet te hebben, want dat was weer fantastisch. Wel was het een paar graden minder warm. 

Maar nu. Het hogedrukgebied waar we mee te maken hadden trok richting het oosten weg en verloor haar invloed op ons weer. Een ander hogedrukgebied bezorgde ons zaterdag nog wel heel mooi weer. Wat gaat er nu gebeuren? Echte depressie-invloed krijgen wij niet direct, maar we krijgen wel de zwakke storingen op bezoek van die depressie die al een lange weg hebben afgelegd. De eerste tekenen daarvan zagen we aan het einde van de nacht. Er trekken twee vores over. De eerste vanochtend en de tweede in de loop van de middag. Na een heldere nacht kan er op die eerste vore al een bui ontstaan en wat gerommel is daarbij mogelijk. Ik moet wel zeggen dat ik geen uitgebreide buien verwacht. De minima liggen rond de 9 graden.

Vandaag warmt het met een zuidelijke stroming al snel op, maar restanten van eventuele buien kunnen de temperatuur wel wat dimmen. Is het zonnig dan wordt het zo'n 20 graden aan zee, tot 26 of 27 graden in het oosten en zuiden. En dan komt die tweede vore opzetten. In het zuidwesten en westen verwacht ik er de minste activiteit op, omdat het daar dus niet zo warm wordt. Hoe dieper het binnenland in, hoe warmer het wordt en hoe actiever de buien dan zullen worden. Dat wil dus zeggen dat met name in het zuiden, oosten en noordoosten er dan kans is op een fikse regen-of onweersbui. De modellen laten de grootste activiteit duidelijk in in die hoek zien. Tegen de avond komt er dan een koufront langs en die verdrijft dan de grote warmte van de laatste dagen en dan kan er overal een bui of wat regen vallen. Maar, zoals gezegd, alleen in de eerder genoemde gebieden worden echt wat zwaardere buien verwacht. 

En dan na vandaag? We zullen het moeten doen met temperaturen tussen de 13 en 16 graden en later in de week zelfs nog iets frisser. Grote hoeveelheden regen verwacht ik niet, maar een bui kan er zeker wel vallen.

Tot ziens!  

Nederland
 

 Jonge eendjes (Foto: DJMO)
Een prachtig gezicht. Jonge eendjes die net zijn geboren. DJMO legde dit mooie beeld vast. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!