VS: OPCW-inspecteurs weggehouden uit Douma

De Verenigde Staten vermoeden dat Rusland en Syrië proberen OPCW-onderzoekers weg te houden uit Douma, waar mogelijk een aanval is uitgevoerd met chemische wapens. De landen zouden ondertussen proberen bewijsmateriaal weg te werken.

"We beschikken over geloofwaardige informatie die erop wijst dat Russische functionarissen samenwerken met het Syrische regime om deze inspecteurs te vertragen en de toegang te ontzeggen tot Douma", zei een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze stelde dat "belastend bewijs over het gebruik van chemische wapens" wordt verwijderd.

Wat opzich een vreemde verklaring is gezien de Syrische staatstelevie melde dat de OPCW dinsdag al in Douma is aangekomen.

Of de OPCW ook daadwerkelijk aan de slag is gegaan is echter nog niet bevestigd.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft een team naar Syrië gestuurd om de vermeende aanval te onderzoeken. De onderzoekers moesten hun bezoek aan Douma deze week noodgedwongen uitstellen nadat beveiligers van de Verenigde Naties tijdens een verkenningsmissie waren beschoten.

VS: OPCW-inspecteurs weggehouden uit Douma
VS: OPCW-inspecteurs weggehouden uit Douma (Foto: ANP)