Oud-speler Manchester United haalt uit naar Van Gaal

Rafael da Silva hekelt de manier waarop hij is vertrokken bij Manchester United. De Braziliaan kon manager Louis van Gaal al snel niet meer uitstaan.

Bijna drie jaar na zijn vertrek doet Rafael een boekje open over zijn voormalige trainer. "Toen bekend werd dat Van Gaal onze nieuwe manager werd, hebben vier of vijf mensen, inclusief andere spelers, mij verteld dat hij het niet zo op Brazilianen heeft. Ze vertelden me wat er bij Barcelona was gebeurd tussen hem en Rivaldo. Maar ik geloofde het eerst niet."

"In zijn eerste seizoen riep Van Gaal mij een keer in zijn kantoor en hij zei: 'Je mag vertrekken'. Dat was het. Het gesprek duurde een minuut. 'Je mag vertrekken'. Het duurde nog even voordat ik weg was, maar vanaf dat moment wilde ik zo snel mogelijk weg", aldus de huidige rechtsback van Olympique Lyon. "En dat maakte me verdrietig, want ik hield echt van Manchester United."

Van Gaal stuurde Rafael later een berichtje. "Hij zei: 'Je weet hoe de voetbalwereld werkt'. Ik kon het niet geloven. Hij stuurde me nog een bericht om me succes te wensen. 'Dank je', antwoordde ik. Ik reageerde vriendelijk, maar ik was op dat moment heel boos."

De 27-jarige speler benadrukt dat hij Van Gaal geen slechte coach vond. "Maar qua karakter mocht ik hem gewoon niet. Ik was een keer in de kantine, waar Van Gaal altijd met ons sprak nadat we hadden gegeten. Ik raakte mijn hoofd aan om een blessure te checken, want ik had tegen Yeovil Town een hoofdblessure opgelopen. Na een paar seconden tikte Van Gaal mij tegen mijn hoofd en zei: 'Waarom respecteer je mij niet?' Ik stond op en zei dat ik hem altijd respecteerde."

"Ik zei dat ik nooit iets over hem had gezegd wat respectloos was. Ik ben een geduldige jongen, maar toen werd ik boos. Antonio Valencia zei later tegen me dat ik niet meer zou gaan spelen. En hij had gelijk, ik speelde daarna bijna nooit meer. Ik houd van Manchester United, maar ik wilde zó graag weg. Alleen maar vanwege één man. Ik kon hem niet meer uitstaan."