Dubbelslag voor Siutsou in KroatiŽ, Weening tweede

Kanstantin Siutsou heeft de derde etappe in de Ronde van Kroatië met aankomst bovenop de Sveti Jure, een klim van dertig kilometer. De 35-jarige Wit-Rus van Bahrain Merida klopte in de laatste meter Pieter Weening. Siutsou is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Jon Bo¸ic (Adria Mobil), Nicolai Brøchner (Holowesko p/b Citadel), Emil Dima (MsTina-Focus), Mateo Frankovic (Meridiana Kamen) en Nick van der Lijke (Roompot-Nederlandse Loterij) vormde de kopgroep van de dag. Het vijftal had al snel een voorsprong van vijf minuten op het peloton.

Aan de voet van de slotklim had de kopgroep nog steeds een mooie voorsprong van twee minuten, maar voor de Nederlander Van der Lijke ging het toch niet snel genoeg. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij hield het even vol, maar op twintig kilometer van de streep was ook zijn vluchtpoging voorbij.

In het peloton bepaalde de Niklas Eg het tempo in dienst voor zijn kopman Gianluca Brambilla. De 22-jarige zorgde ervoor dat het peloton nog maar uit twaalf renners bestond, met daarbij Weening. Toen bleek dat Brambilla het tempo niet meer kon volgen gingen Siutsou, Weening, Yevgeniy Gidich en Radoslav Rogina in de aanval.

Met nog vijf kilometer besloot Weening om nog eens te versnellen. De 37-jarige Fries had al snel twintig seconden te pakken op eerste achtervolgers en het leek er even dat Roompot-Nederlandse Loterij hun eerste zege van het seizoen zou boeken, maar in de voorlaatste kilometer vond Siutsou de aansluiting met Weening. De twee keken vooral naar elkaar in de laatste kilometer, maar in de laatste hellende strook bleek de Wit-Rus te sterk voor de Nederlander.

In het algemeen klassement heeft Siutsou een voorsprong van acht seconden op Weening. Gidich volgt al op 49 seconden van de renner van Bahrain Merida.