UCI-voorzitter: "Dopingzaak Froome niet opgelost voor Giro"

UCI-voorzitter David Lappartient heeft nog eens herhaald dat hij op een snelle afwikkeling van de dopingaffaire rond Chris Froome hoopt. “Ik denk niet dat er een beslissing voor de Giro zal vallen, maar hopelijk wel voor de Tour”, zegt de Fransman woensdag in l’Equipe.

 "Deze zaak houdt iedereen, de organisatoren, de UCI, de renner zelf, in een onhoudbare situatie. Een renner die een deel van het publiek tegen zich heeft, dat is geen beeld waar wij voorstander van zijn", vervolgt Lappartient zijn verhaal in de Franse krant. 

De dopingzaak van Froome ligt momenteel bij het antidopingtribunaal van de UCI. Dat orgaan moet zich uitspreken over de abnormaal hoge salbutamolwaarden die de Brit na de zeventiende etappe in de Vuelta liet zien.

"Het is een complexe procedure en de renner heeft meer middelen dan anderen. Hij heeft goeie advocaten aan zijn zijde, net zoals wij", geeft de UCI-voorzitter aan. "Hij houdt zijn onschuld staande. Er ligt veel onderzoekswerk op de plank."

Op 4 mei start in Jeruzalem de Ronde van Italië, het eerste belangrijke doel van Froome dit seizoen. Eerst start de renner van Team Sky nog in de Tour of the Alps. De Italiaanse rittenkoers, die start op 16 april, is de laatste voorbereidingskoers voor Froome in aanloop naar de Giro d'Italia. Froome hoopt ook op 7 juli aan de start van de Tour de France te komen.