Jeugdwereldkampioene Beune naar schaatsploeg Orie

Schaatstalent Joy Beune komt de komende twee seizoenen uit voor Team LottoNL-Jumbo. De regerend wereldkampioene bij de junioren tekende deze week een contract bij de ploeg van coach Jac Orie.

De 18-jarige Bornse eindigde in haar eerste jaar als juniore als tweede op het WK. Vorige maand veroverde ze vervolgens in Salt Lake City het goud door haar landgenoten Jutta Leerdam en Elisa Dul voor te blijven. Op het WK wist ze zelfs drie nieuwe junioren-wereldrecords te noteren. Op de 1000 meter finishte ze na 1.14,21 seconden terwijl ze op de 1500 meter de klok liet stoppen na 1.54,21. Ze verzekerde zich vervolgens van de allroundtitel door op de drie kilometer een tijd van 3.59,47 te noteren.

Beune kijkt uit naar de volgende stap in haar carrière. "Ik heb een mooie en succesvolle tijd gehad bij de junioren en ik ben iedereen die daar aan heeft bijgedragen enorm dankbaar. Nu kan ik niet wachten om de stap naar de senioren te zetten", aldus Beune. "Bij Team LottoNL-Jumbo kom ik in een uiterst professionele omgeving met goede begeleiding en faciliteiten terecht, daarom heb ik de keuze voor deze ploeg gemaakt. Ik kijk er naar uit om in het geel-zwart te schaatsen en mijn professionele carrière bij LottoNL-Jumbo te beginnen."

Beune is de eerste nieuwkomer bij het team van Orie, nadat eerder Sven Kramer en Patrick Roest hun overeenkomst voor twee jaar verlengden. Jan Smeekens en Chris Huizinga beschikken over een doorlopend contract.