Calmejane neemt zeventig kilo kaas mee na winst in Parijs-Camembert

Lilian Calmejane heeft de 79e editie van Parijs-Camembert gewonnen. De Fransman van Direct Energie ging met nog 27 kilometer te rijden in de aanval en kwam solo aan na 196,5 kilometer. Zijn landgenoot Valentin Madouas werd tweede, voor de Italiaan Andrea Vendrame.

Drie aanvallers kozen in het begin van de wedstrijd voor de aanval: Perrig Quemeneur (Direct Energie), Pierre Gouault (Roubaix Lille Métropole) en Daniel Eaton (UnitedHealthcare). Het drietal kreeg een voorsprong van zes minuten op het peloton.

Met nog zeventig kilometer was de voorsprong gezakt naar de minuut en dat was het teken voor Quemeneur om zijn medevluchters achter te laten. De Fransman van Direct Energie werd op iets meer dan veertig kilometer teruggepakt door het peloton.

De Frans ploeg Direct Energie bleef actief koersen. Op 27 kilometer van de streep was het Calmejane die in de aanval trok. De winnaar van de achtste etappe in de Tour de France van vorig jaar kreeg nooit meer dan een halve minuut van het peloton, maar wist het tot de streep vol te houden en boekte daarmee zijn tweede zege van het seizoen. Eerder was de Fransman ook al de beste Royal Bernard Drome Classic.

Madouas en Vendrame in het slot nog in de tegenaanval gegaan, maar ze stranden op twintig seconden van Calmejane.

Zoals ieder jaar krijgt de winnaar zijn lichaamsgewicht aan Camembert-kaas mee. In het geval van Calmejane is ongeveer zeventig kilo.