SGP'er Elbert Dijkgraaf vertrekt uit Kamer

Elbert Dijkgraaf van de SGP vertrekt per direct uit de Tweede Kamer. Het werk legde te veel "spanningen" op zijn huwelijk, schrijft hij in zijn afscheidsbrief. Hij was de afgelopen maanden afwezig wegens oververmoeidheid.

Hij gaat meer aandacht aan zijn gezin besteden. "De balans tussen werk en privé klopte niet meer", aldus Dijkgraaf. Zijn afscheidsbrief werd dinsdag voorgelezen door Kamervoorzitter Khadija Arib. Dijkgraaf wil op zoek naar werk dat minder ,,hectisch en tijdrovend" is.

Dijkgraaf zal geen beroep doen op de wachtgeldregeling voor Tweede Kamerleden. De 48-jarige econoom zat sinds 2010 voor de streng christelijke partij in de Tweede Kamer. Daar hield hij zich bezig met onder meer Financiën, Landbouw en Defensie.

Bittere pil
Dijkgraaf neemt met pijn in het hart afscheid van de volksvertegenwoordiging. "Ik had er graag nog een aantal jaren aan toegevoegd." Arib noemde zijn vertrek "een bittere pil". "Je hebt ons wel aan het denken gezet."

"Ik heb alle begrip voor de heel persoonlijke afweging die hij heeft gemaakt om, zoals hij dat zelf zegt, weer een goede balans te vinden tussen werk en privé", laat fractievoorzitter Kees van der Staaij weten in een reactie. "Het grijpt ons erg aan dat Elbert ons gaat verlaten."

Dijkgraaf wordt opgevolgd door Chris Stoffer uit Elspeet, de nummer vijf van de kandidatenlijst. Die wordt woensdag beëdigd. Nummer vier Bert-Jan Ruissen is lijsttrekker bij de aanstaande verkiezingen voor het Europees Parlement.

SGP'er Elbert Dijkgraaf vertrekt uit Kamer
SGP'er Elbert Dijkgraaf vertrekt uit Kamer (Foto: ANP)