Keniaanse dubbelslag op marathon Parijs

De marathon van Parijs heeft zondagochtend een Keniaanse dubbelslag opgeleverd. De organisatie had de starttijden van de mannen en vrouwen zo ingedeeld dat de leiders rond het einde bij elkaar zouden kunnen komen en dat kwam ook precies zo uit.

Bij de mannen verdween titelhouder Paul Lonyangata even uit beeld, maar plots was hij er weer: de Keniaan liet zijn medekoplopers achter zich en maakte jacht op de leidende vrouwen. Daar ging het duel tussen de Keniaanse debutante Betsy Saina en landgenote Ruth Chepngetich.

Chepngetich is een teamgenote van Lonyangata - de twee zitten bij dezelfde manager - en zij sloot dan ook gelijk aan op het moment dat de leider bij de mannen langs kwam. Dat pakte echter niet goed uit, want Chepngetich kon het tempo nauwelijks volgen en zag Saina hetzelfde proberen.

Saina ging iets langer mee met Lonyangata en op het moment dat ze moest lossen kon Chepngetich haar niet meer bijbenen. Lonyangata kwam 2:06.25 uur als winnaar over de streep, Saina won bij haar marathondebuut in 2:22.55, vier seconden voor Chepngetich.

Mathew Kisorio kwam elf seconden na Lonyangata over de finish als nummer twee bij de mannen, enkele tellen voor Ernest Ngeno. Amane Gobena was bij de vrouwen een van de grote favorieten, maar de Ethiopische struikelde bij een tafel waar drinken te pakken was.