Superzwaargewicht Kurlovich (56) overleden

Gewichtheffer Aleksandr Kurlovich is vrijdag plotseling overleden. Dat gebeurde in het Wit-Russische Grodno, zijn geboorteplaats, op 56-jarige leeftijd, zo heeft wereldgewichthefbond IWF laten weten.

Kurlovich wordt gezien als een van de beste gewichtheffers ooit. Hij werd in 1988 namens de Sovjet-Unie en in 1992 namens het Verenigde Team olympisch kampioen bij de superzwaargewichten, de mannen boven 110kg. In die categorie veroverde Kurlovich ook vier wereldtitels, in 1987, 1989 en 1991 namens de Sovjets en in 1994 namens Wit-Rusland.

De grote Wit-Rus schreef in totaal twaalf wereldrecords op zijn naam en die behoren tot de dag van vandaag tot de beste resultaten ooit. Alleen de Iraniër Behdad Salimi en de Georgische wereldrecordhouder Lasha Talakhadze trokken ooit meer dan zijn 215kg omhoog, terwijl slechts vier man ooit een hoger gewicht dan zijn 260kg omhoog wisten te stoten. Het totaalgewicht van 472,5kg waar Kurlovich in 1987 de wereldtitel mee pakte is alleen overtroffen door Talakhadze (twee keer), Hossein Rezazadeh (drie keer) en de op doping betrapte Rus Alexey Lovchev.

Kurlovich voerde tot zijn dood de nodige taken uit binnen het Wit-Rusissch Olympisch Comité en de nationale gewichthefbond. Verder was hij vicepresident van de Europese gewichthefbond en lid van de Hall of Fame van de IWF.