IJshockeysters winnen op WK en promoveren

De Nederlandse ijshockeysters zijn op het wereldkampioenschap gepromoveerd naar divisie 1B, het derde niveau van het mondiale ijshockey - achter de Top Division en divisie 1A. De ploeg van bondscoach Joep Franke won vrijdag in de beslissende wedstrijd van Groot-Brittannië en pakte zo de eindzege in divisie 2A, het vierde niveau, goed voor promotie na twee jaar geleden gedegradeerd te zijn.

Nederland domineerde al vroeg, met een 13-2 schotverhouding in de eerste periode. In de tweede periode werd de eerste treffer genoteerd: Savine Wielenga opende de score vanuit de powerplay, waarna ze Kayleigh Hamers in staat stelde om de 2-0 hard binnen te schieten. Oranje hield de Britse ploeg in een powerplay van scoren af en sloeg na de straffen zelf toe: Julie Zwarthoed maakte de 3-0.

Al in de eerste minuut van de derde en laatste periode werd de boel in het slot gegooid. In de powerplay scoorde Bieke van Nes de 4-0, wat uiteindelijk ook de eindstand bleek. Goalie Nadia Zijlstra bracht negentien keer redding, goed voor haar tweede shutout. Zwarthoed en Wielenga sluiten het toernooi af met elf en tien punten namens Nederland, dat eindigt met een doelsaldo van 24-3.