Saudi-Arabië krijgt na 35 jaar weer een bioscoop

Het heeft even geduurd, maar in Saudi-Arabië kan men binnenkort eindelijk weer eens een filmpje pakken in de bioscoop. In hoofdstad Riyad wordt op 18 april een heuse bioscoop geopend, de eerste in het land in 35 jaar. Ultraconservatieve geestelijken sloten plekken om films te kijken in de jaren tachtig.

Het blijft niet bij de ene bios, want het Amerikaanse AMC Theatres gaat in de komende vijf jaar nog eens veertig bioscopen bouwen in het land. Mannen en vrouwen mogen zelfs gezellig door elkaar zitten, iets wat niet lang geleden absoluut ondenkbaar leek.

In het financiële district van Riyad zal de bioscoop verschijnen in wat aanvankelijk een concertzaal moest worden. Vijfhonderd leren stoelen, een balkon, zelfs marmeren toiletten, de boel is van alle luxe voorzien. "Wij van AMC Theatres vinden dat het de mooiste bioscoop ter wereld wordt", aldus AMC Theatres.

Vermoedelijk zal Black Panther de eerste film worden die er te zien is, maar ook het gros van de reguliere Hollywoodfilms wordt er in principe gewoon vertoond. Mogelijk wel met wat bewerkte scènes, net als in Dubai en Koeweit, je kunt immers niet gelijk volledige vrijheid verwachten. 

Het plaatsen van bioscopen is een nieuw onderdeel van de sociale hervormingen die doorgevoerd worden onder leiding van de jonge kroonprins Mohammed bin Salman, die een beetje klaar is met het ultrastrenge religieuze gedoe. Hij bepaalde ook al dat vrouwen in stadions naar sportwedstrijden mogen kijken en zelfs mogen autorijden.