Sterspeler is te lang voor Koreaanse basketbalcompetitie en moet vertrekken

Koreanen zijn over het algemeen wat minder lang dan bijvoorbeeld Europeanen of Amerikanen, en dat zie je ook in de Zuid-Koreaanse basketbalcompetitie KBL terug. Daar is nu zelfs een regel ingevoerd: buitenlandse spelers mogen niet langer zijn dan twee meter.

De 35-jarige David Simon is een van de sterspelers in de KBL. De Amerikaan speelt er al jaren en is dit seizoen met 25,68 punten per wedstrijd de topschutter in de competitie. Hij is echter 2,03 meter en dus is men onverbiddelijk: de speler van Anyang KGC moet een ander team zoeken. In een ander land dus ook, welteverstaan.

De nieuwe regel stelt verder dat er nog maar twee buitenlandse spelers in een team mogen spelen. Eén mag maximaal twee meter zijn, de ander maximaal 1,86 meter. Ook de 200,1 centimeter lange Charles Rhodes is de sjaak, net als drievoudig KBL All-Star Rod Benson (2,06 meter). Volgens de KBL zullen de nieuwe regels ervoor zorgen dat spelers met snelheid en kwaliteiten geselecteerd worden, in plaats van simpelweg lange spelers.

Teams spelen steeds meer met lange, sterke spelers, waardoor wedstrijden saai zijn geworden, zo stelt KBL-baas Kim Young-il - we beginnen aan een late 1-aprilgrap te denken, maar dat lijkt toch echt niet het geval te zijn. De KBL is enigszins wanhopig, want de populariteit neemt flink af: in 2013/14 kwamen gemiddeld 4372 mensen naar de wedstrijden, nu zijn dat er nog maar 2796.

Het percentage kijkers ligt nog maar op zo'n 0,2 à 0,3 procent, terwijl dat voor de nationale volleybalcompetitie bijvoorbeeld op 0,8-0,9 procent ligt. Veel fans zijn van mening dat de lengteregels slechts één grote grap van de competitie zullen maken, zonder dat het populairder wordt. Ook is men bang dat het Koreaanse basketbal er internationaal op achteruit gaat door een dergelijke regel.