Wereldrecords in zwembad en op wielerbaan Commonwealth Games

De eerste volle dag met sportieve actie op de Commonwealth Games, de 'Olympische Spelen voor het Britse Gemenebest', heeft gelijk flink wat topprestaties opgeleverd, met name in het zwembad en op de wielerbaan. Het evenement wordt gehouden in het Australische Gold Coast.

Het absolute hoogtepunt kwam zonder meer in het openluchtzwembad en wel op de 4x100 meter vrije slag bij de dames. Daar ging Australië er met het goud vandoor in een nieuw wereldrecord van 3:30,05 minuten. Dat was een dikke halve seconde sneller dan de Australische dames op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, maar vooral Cate Campbell trok de aandacht: als slotzwemster kwam ze tot een bizarre split van 51,00 seconden, meer dan een halve seconde sneller dan de tot dan snelste splittijd ooit - ook van haar, tijdens de Commonwealth Games van 2014.

Op de 200 meter vrije slag bij de dames was er goud voor de pas 17-jarige Taylor Ruck. De Canadese, zowel in 2015 als in 2017 wereldkampioene junioren, was met 1:54,81 vier honderdsten van een seconde sneller dan thuisfavoriete Ariarne Titmus. Met haar tijd zou Ruck op het WK van vorig jaar overigens zilver gepakt hebben, dit ter illustratie.

De 200 meter schoolslag bij de heren leverde ook een ietwat bizarre winnaar op. De Engelsman James Wilby, toch al 24 jaren jong, was nog nooit onder de 2:10 minuten gedoken en met 2:10,07 in de series lukte dat ook niet. Toen kwam de finale; met een ongekende laatste baan trok Wilby voorbij de Schot Ross Murdoch, waarna hij aantikte in 2:08,05, uit het niks een tijd waarmee je op wereldkampioenschappen aardig mee kan draaien.

Wereldrecord op de wielerbaan
Op de wielerbaan kijken we vooral naar de achtervolging bij de heren. Alex Porter, Sam Welsford, Leigh Howard en Kelland O'Brien brachten het thuispubliek in de finale in vervoering door Engeland aan gort te rijden en een nieuw wereldrecord neer te zetten. Met 3:49,804 waren de Australiërs voor eigen publiek sneller dan het Britse team dat in 2016 in Rio olympisch goud won.

Goud voor Bermuda
Bermuda pakte in 1990 voor het eerst en laatst goud, en won in 1998 voor het laatst een medaille. Tot donderdag, want tweevoudig wereldkampioene Flora Duffy triomfeerde op de triatlon en bezorgde het eilandenstaatje zo eindelijk weer goud. De Zuid-Afrikaan Henri Schoeman won bij de mannen, waar de Engelsen zagen hoe de gebroeders Alistair en Jonathan Brownlee ruim buiten de medailles eindigden.

De Commonwealth Games gaan nog een kleine anderhalve week verder en zijn vrijwel de hele ochtend en middag te volgen op de BBC, live en in samenvatting.