Rusland mag niet naar World Cup worstelen in VS

Het is weer eens zover: een land mag vanwege politiek gemekker niet meedoen aan een groot internationaal sporttoernooi. Dit keer gaat het om de prestigieuze World Cup in het worstelen, waar jaarlijks acht landenteams aan meedoen, zowel in de vrije stijl als in het Grieks-Romeins worstelen.

Komende week wordt de World Cup vrije stijl gehouden in het Amerikaanse Iowa City, met Rusland zoals altijd als een van de kandidaten voor de titel. Dat gaat hem echter niet worden, want het is de Amerikaanse ambassade in Moskou niet gelukt om visa te krijgen voor de Russen.

Zoals gewoonlijk probeerde de organiserende sportbond, in dit geval de Amerikaanse worstelbond, alles om het toch voor elkaar te krijgen - men heeft immers het liefst een zo sterk mogelijk toernooi - maar dat lukte niet. Het leidde er al toe dat het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de VS niet in staat is om internationale sporttoernooien te organiseren.

"Vanwege de sterk verminderde aanwezigheid van ambassadepersoneel in Moskou, is er bijzonder weinig tijd beschikbaar om dit soort zaken te regelen", liet de ambassade in Moskou weten tegenover een senator van Iowa, die zich ook in de strijd mengde om de Russen naar het toernooi te helpen. 

Volgens een woordvoerdster van het Russisch ministerie gaat het om 'publieke en directe discriminatie', waarbij ze liet weten dat het 'overduidelijk volstrekt onmogelijk is om internationale toernooien in de VS te organiseren, want ze spelen het niet eerlijk'. Turkije trok zich eerder ook al terug, net als veelvoudig World Cup-kampioen Iran. Turkije, Iran en Rusland wonnen in 2016 in Rio bij elkaar vier van de zes gouden olympische medailles in het vrijestijlworstelen.

Vorig jaar waren er rondom het WK gewichtheffen, ook in de VS, al grote problemen met visa voor deelnemers. Zo duurde het een eeuwigheid voor de ijzersterke Iraanse ploeg eindelijk te horen kreeg dat men mee mocht doen aan het WK.