Moskou wijst diplomaten uit, sluit consulaat

Moskou zal eenzelfde aantal diplomaten uitwijzen als westerse landen. Dat zei de Russische minister Sergej Lavrov, die reageerde op de maatregelen die de landen hebben genomen vanwege de affaire Skripal.

Meerdere landen, waaronder Nederland, besloten recentelijk tot uitwijzing van Russische diplomaten vanwege de zenuwgasaanval op de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter. Het gaat om regeringen uit heel Europa, de Verenigde Staten en andere landen.

De Russische tegenmaatregelen berusten volgens Lavrov op "wederkerigheid". "Ze omvatten de uitwijzing van een gelijkwaardig aantal diplomaten", stelde de minister. Hij maakte verder bekend dat de Verenigde Staten hun consulaat in Sint-Petersburg moeten sluiten, nadat Moskou eerder te horen had gekregen dat het Russische consulaat in Seattle dicht moet.

De zestig Amerikanen die het land moeten verlaten, krijgen tot 5 april om te vertrekken. Het gaat volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om 58 in Moskou gestationeerde diplomaten en twee medewerkers van een diplomatieke post in Jekaterinenburg.

Moskou wijst diplomaten uit, sluit consulaat
Moskou wijst diplomaten uit, sluit consulaat (Foto: ANP)