Lampaert volgt zichzelf op in Dwars door Vlaanderen, Teunissen tweede

Yves Lampaert heeft de 73e editie gewonnen van Dwars door Vlaanderen. De Belg van Quick-Step Floors volgt zichzelf op de erelijst. Lampaert was de beste van een kopgroep van vijf, met daarbij de Mike Teunissen. De Nederlander van team Sunweb werd tweede.

In het eerste uur zat het tempo er goed in. Ondanks meerdere pogingen kreeg geen renner de ruimte van het peloton. Wel waren er meerdere valpartijen te noteren, met daarbij enkele favorieten. Belgisch kampioen Oliver Naesen kwam ten val op zijn knie en moest niet veel later de strijd staken. Hij wou geen risico nemen met het oog op de Ronde van Vlaanderen. Ook Wout van Aert kwam ten val en daarna kreeg de wereldkampioen veldrijden ook nog een lekke band, waardoor de Belg al snel was uitgeschakeld voor de zege in Dwars door Vlaanderen.

Op de Taaienberg, 52 kilometer van de finish, was er een serieuze versnelling van Zdenek Stybar. De Tsjechisch kampioen kreeg onder meer het gezelschap van de Spanjaard Alejandro Valverde. Tien kilometer later liet John Degenkolb zich op de Kluisberg van het eerst zien. De Duitser had een klein gaatje te pakken, maar zag al snel dat Lampaert en Valverde aansloten. Er ontstond een kleine groep van elf renners met daarbij ook Van Avermaet. In de achtergrond had LottoNL-Jumbo de slag gemist en moest in de achtervolging in dienst voor Danny van Poppel en Timo Roosen. Roosen maakte de sprong naar voren samen met Niki Terpstra en Teunissen.

Met nog 35 kilometer te gaan versnelde Tiesj Benoot op de Knokteberg. De winnaar van de Strade Bianche kreeg Van Avermaet met zich mee, maar ook deze aanval haalde het niet. Sep Vanmarcke was de volgende die demarreerde. De Belg kreeg het gezelschap van Lampaert, Teunissen, Edvald Boasson Hagen en Mads Pedersen. In de achtergrond stokte de samenwerking bij de achtervolgers, waardoor de vijf renners al snel een halve minuut voorsprong hadden te pakken. Na de Nokerberg op negen kilometer werd duidelijk dat de winnaar in de kopgroep zat.

Vamarcke probeerde het nog op de laatste kasseistrook, maar kreeg de andere renners er niet af. Het leek uit te draaien op een sprint met vijf man, maar in de laatste kilometer plaatste Lampaert zijn aanval en de rest van de kopgroep keek naar elkaar. Lampaert boekte daarmee zijn tweede zege in Dwars door Vlaanderen. Teunissen won op twee seconden van de Belg de sprint voor de tweede plaats voor Vanmarcke.