NASCAR-coureur Bowyer wint na 190 races op historische grond

NASCAR-coureur Clint Bowyer heeft eindelijk weer de smaak van de overwinning geproefd. De 38-jarige veteraan won voor het eerst sinds oktober 2012 weer eens en deed dat op de amper 850 meter lange Martinsville Speedway, de enige baan die nog over is van het allereerste NASCAR-seizoen in 1949. De race zou gewoon op zondag gereden worden, maar door hevige sneeuwval werd de boel verplaatst naar maandag.

Na vijftig van de vijfhonderd rondjes stond een competition caution gepland, zoals in NASCAR te doen gebruikelijk als de omstandigheden op de baan flink veranderd zijn, iets wat na de sneeuwval uiteraard het geval was. Denny Hamlin reed constant voorin en won na 130 ronden ook de eerste stage, voor Brad Keselowski, Ryan Blaney en de eveneens constant voorin rijdende Kyle Busch.

In de tweede stage was het Blaney die de macht over leek te nemen. De jonge coureur van Team Penske reed vrijwel de hele stage op kop en werd alleen uitgedaagd door Bowyer. Die probeerde in de slotfase nog de stagewinst te pakken, maar nadat achterblijver Kasey Kahne in de weg reed was die strijd gestreden, in het voordeel van Blaney.

Na de herstart, met nog een dikke tweehonderd ronden te rijden, nam Bowyer de leiding over. Die had hij met zestig ronden te gaan nog altijd, met Kyle Busch die constant in de buurt reed. De race werd ondertussen even onderbroken door een crash van Jamie McMurray, maar die kon na het ophalen van wat stukjes ducttape weer verder.

Het leek er niet op dat Busch nog voor een echte bedreiging kon zorgen, want met vier ronden te rijden had Bowyer nog altijd een seconde voorsprong. Hij kwam nog wel in het verkeer met wat achterblijvers, maar dat bleek geen probleem te zijn en na 190 races en 1991 dagen was er éindelijk weer een zege voor de veteraan, zijn negende in 439 races.