Uber doet activiteiten Zuidoost-Azië van de hand

Uber heeft met zijn rivaal Grab een overeenstemming bereikt over de verkoop van al zijn activiteiten in de regio. In ruil daarvoor krijgt de taxidienst een belang van 25 tot 30 procent in Grab, zo melden ingewijden.

Naar verwachting zal de verkoop op maandag worden bekendgemaakt en betekent een nieuwe nederlaag voor Uber buiten de thuismarkt in de Verenigde Staten. Het bedrijf sloot eerder vergelijkbare overeenkomsten met Didi Chuxing in China en Yandex in Rusland. Het bedrijf slaagde er maar niet in om voldoende voet aan de grond te krijgen.

Miljarden
Wereldwijd steken Uber en vergelijkbare diensten veel geld in het verstevigen van hun marktaandeel. De concurrentiestrijd kostte Uber miljarden dollars waardoor het in markten waar de kansen niet voor het oprapen liggen, sneller overgaat op de verkoop van zijn activiteiten.

Uber en zijn rivalen kennen een grote gemeenschappelijke investeerder, het Japanse Softbank. Naar verluid drong deze aan op consolidatie om de winstgevendheid te verbeteren.

Grab, waarvan de app is geïnstalleerd op ongeveer 86 miljoen telefoons, is actief in 190 steden in landen als Singapore, Indonesië, de Filipijnen, Maleisië, Thailand, Vietnam, Myanmar en Cambodja.

Uber doet activiteiten Zuidoost-Azië van de hand (Foto: ANP)
Uber doet activiteiten Zuidoost-Azië van de hand (Foto: ANP)