Uitslag Grand Prix van Australië

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Australië op zijn naam geschreven. De Duitser profiteerde met zijn Ferrari in Melbourne optimaal van een virtuele safety car en troefde zo regerend wereldkampioen Lewis Hamilton af. Kimi Räikkönen eindigde op plek drie, terwijl Max Verstappen na een moeizame race met plek zes genoegen moest nemen.

Hamilton mocht na zijn uitermate snelle kwalificatieronde van gisteren van poleposition vertrekken en de Brit profiteerde optimaal door voor Räikkönen en Vettel de eerste bocht in te duiken. Verstappen ging als vierde weg en moest iets uitwijken voor Vettel. Hierdoor kwam de Nederlander klem te zitten achter de goed gestarte Kevin Magnussen met de Haas. Hierdoor verloor hij veel tijd, omdat inhalen vrijwel onmogelijk is op Albert Park. Daniel Ricciardo lukte het wel om Nico Hülkenberg te verschalken voor plek zeven. De Australiër had vrijdag drie plekken gridstraf opgelopen door te snel te gaan tijdens een rodevlagsituatie.

De eerste uitvallers waren Sergey Sirotkin (probleem met rempedaal) en Marcus Ericsson (hydraulica), waardoor er al vroeg maar achttien coureurs rondreden. Ook Verstappen was niet probleemloos, want de Nederlander pushte te hard achter Magnussen, waardoor hij in de eerste bocht spinde. Dit kostte hem drie plekken waarbij hij achter Hülkenberg kwam te zitten. Iets verder naar voren namen Hamilton, Räikkönen en Vettel snel afstand van de rest van het veld.

Na achttien ronden had Räikkönen genoeg van zijn ultrasofte banden en de Fin verruilde ze voor de softs, een ronde later gevolgd door Hamilton. Vettel ging enkele ronden later door op zijn rubber om te kijken wat er mogelijk was. Die kans deed zich voor vlak nadat Verstappen gestopt was. Haas reageerde op de actie van de Nederlander door Magnussen binnen te halen. De Deen kwam voor Verstappen naar buiten, maar moest snel hierna opgeven omdat de band linksachter niet goed vast leek te zijn gezet. Een ronde later gebeurde bij Haas het opnieuw. Ditmaal zat de band linksvoor bij Grosjean niet vast, waarna de Fransman de bolide half op de baan parkeerde.

Dit leverde een virtuele safety car op. Vettel dook snel naar binnen en kon zo vlak voor Hamilton naar buiten komen. Räikkönen zakte hierdoor naar plek drie, voor Ricciardo die ook voordeel van de situatie had. Verstappen sloot aan op plek vijf, maar haalde hierbij Fernando Alonso in. De Spanjaard bleek op de timing de pits net eerder uit te zijn gekomen dan waar Verstappen op de baan lag. Hierdoor moest de Nederlander de Spanjaard voor laten.

De VSC was ondertussen omgezet naar een normale safety car, waardoor het veld ineen schoof. Toen het weer groen werd kon Vettel het tempo bepalen, voor Hamilton die flink aandrong. De Brit leek iets sneller dan de Ferrari te zijn, maar er voorbij kon hij niet. De regerend wereldkampioen verloor zelfs terrein toen hij na 48 ronden de auto in 'party mode' mocht zetten en even buiten de baan ging. Uiteindelijk gaf hij zelfs het gevecht op.

Vettel werd na 58 ronden als eerste afgevlagd, voor Hamilton en Räikkönen die na de safety car Ricciardo behoorlijk in zijn spiegels wist. Alonso pakte voor McLaren een mooie vijfde plek, voor Verstappen, Hülkenberg, Valtteri Bottas, Stoffel Vandoorne en Carlos Sainz die wat lichamelijke problemen had.

Vettel troeft Hamilton af in Melbourne (Foto: Pro Shots/Reuters)
Vettel troeft Hamilton af in Melbourne (Foto: Pro Shots/Reuters)

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Ferrari geen tijd
2 Lewis Hamilton Mercedes +5.036
3 Kimi Räikkönen Ferrari +6.309
4 Daniel Ricciardo Red Bull +7.069
5 Fernando Alonso McLaren +27.886
6 Max Verstappen Red Bull +28.945
7 Nico Hülkenberg Renault +32.671
8 Valtteri Bottas Mercedes +34.339
9 Stoffel Vandoorne McLaren +34.921
10 Carlos Sainz Jr. Renault +45.722
11 Sergio Pérez Force India +46.817
12 Esteban Ocon Force India +1:00.278
13 Charles Leclerc Sauber +1:15.759
14 Lance Stroll Williams +1:18.288
15 Brendon Hartley Toro Rosso +1 ronde
DNF Romain Grosjean Haas +34 ronden
DNF Kevin Magnussen Haas +36 ronden
DNF Pierre Gasly Toro Rosso +45 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +53 ronden
DNF Sergey Sirotkin Williams +54 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Ferrari 25
2 Lewis Hamilton Mercedes 18
3 Kimi Räikkönen Ferrari 15
4 Daniel Ricciardo Red Bull 12
5 Fernando Alonso McLaren 10
6 Max Verstappen Red Bull 8
7 Nico Hülkenberg Renault 6
8 Valtteri Bottas Mercedes 4
9 Stoffel Vandoorne McLaren 2
10 Carlos Sainz Renault 1
11 Sergio Perez Force India 0
12 Esteban Ocon Force India 0
13 Charles Leclerc Sauber 0
14 Lance Stroll Williams 0
15 Brendon Hartley Toro Rosso 0


Constructeursstand

# Constructor Punten
1 Ferrari 40
2 Mercedes 22
3 Red Bull 20
4 McLaren 12
5 Renault 7
6 Force India 0
7 Sauber 0
8 Williams 0
9 Toro Rosso 0