Van der Hoorn: "Ik kwam in een donkere wereld, werd paranoïde"

Mike van der Hoorn maakte moeilijke momenten mee toen de centrale verdediger in zijn tijd bij Ajax zijn minuten moest maken in de beloften.

De verdediger van Swansea City stapte in de zomer van 2013 voor 3,8 miljoen euro over van FC Utrecht naar Ajax, maar slaagde er niet in om uit te groeien tot een vaste basisspeler. "Ik kwam net terug met Jong Oranje van het EK in Israël. Met talenten die een jaar later schitterden op het WK in Brazilië. En ik moest opeens bij Jong Ajax gaan spelen", vertelt Van der Hoorn in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Als je niet hoort waarom, ga je zelf naar redenen zoeken. Ik kwam in een donkere wereld, werd paranoïde. Bij elke bal die je verkeerd raakt, denk je: oh, daar gaan we weer." De 25-jarige verdediger werd een andere speler bij de beloften. "Bij Jong Ajax mis je het vuur en de tegenstand. Je doet alles minder. Dat mag niet, maar gaat vanzelf. Je denkt: wanneer is die wedstrijd klaar?"

De komst van Jaap Stam als trainer gaf Van der Hoorn vertrouwen. "Een icoon van wie je alles opzuigt. Ik vond het leuk met hem te trainen, stelde me weer doelen. Maar die eerste zes maanden? Nee. Ik voelde me echt down... Ik had van mijn eigen kracht moeten uitgaan. En van daaruit bijleren. Ik deed het andersom."

Ajax gaf in 2013 de voorkeur aan Van der Hoorn boven FC Groningen-verdediger Virgil van Dijk. “Ook groot en sterk, maar voetballend toen nog niet zo ver dat hij in de Ajax-stijl had kunnen spelen. Moet je hem nu zien."