'Olympisch schaatsen 2026 mogelijk in Nederland'

De kans dat de Olympische Winterspelen ooit naar Nederland komen is op zich niet heel groot - hoewel Thijs Zonneveld daar anders over denkt, #diebergkomter - maar in 2026 zou Nederland toch wel eens van de olympische sfeer kunnen proeven.

Het Zwitserse Sion is al geruime tijd volop bezig om een bid voor te bereiden voor de Winterspelen van 2026 en wat faciliteiten betreft lijkt vrijwel alles min of meer rond. Er is echter nog één probleem: een fatsoenlijke schaatshal heeft men niet, en het is wat Sion betreft juist de bedoeling om zo min mogelijk nieuwe faciliteiten te bouwen, de kosten moeten immers binnen de perken blijven - iets wat met een goede organisatie zeer realistisch is.

Voor het schaatsen wordt dus naar oplossingen gezocht, waarbij men er onder meer aan denkt om een schaatsbaan neer te leggen in een grote hal in Aigle, waar ook een wielerbaan ligt. "Eén van die mogelijke oplossingen is ook om naar Nederland te gaan", aldus René Will, de vice-president van het comité rondom Sion 2026. "Een andere mogelijkheid is het bouwen van een tijdelijke hal, want we willen niks bouwen wat na de Spelen niet meer wordt gebruikt."

Niet alle sporten worden volgens de plannen in het kanton Wallis gehouden, waar Sion ligt. Bern, Fribourg en Biel zijn mogelijke speelsteden voor het ijshockey, terwijl het schansspringen bijvoorbeeld gehouden kan worden in Kandersteg - vorige maand nog gastheer voor het WK junioren. De sleesporten zouden uiteraard gehouden worden in St Moritz, het mekka van die sporten. Eind maart moet een eventueel bid ingediend worden.