Dubbelslag voor Valverde in Catalonië

Alejandro Valverde heeft de tweede etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De 37-jarige Spanjaard was na 175 kilometer de snelste in Valls van een uitgedund peloton. Valverde neemt door de zege ook de leiderstrui over van Álvaro José Hodeg, die maandag de eerste etappe had gewonnen.

Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias) en Igor Merino (Burgos-BH) en Antonio Molina (Caja Rural-Seguros RGA) vormde de kopgroep van de dag. Het drietal fietste een voorsprong van vier minuten bij elkaar.

Met nog zeventig kilometer te fietsen was de voorsprong gezakt naar de twee minuten. Vanuit het peloton reed Andrey Grivko er heen, maar lang kon hij niet genieten van zijn poging, want met vijftig kilometer voor de finish werd de kiopgroep inclusief Grivko gegrepen. Toen kwam ook het bericht vanuit de wedstrijd dat Robert Gesink had opgeven. De Nederlander heeft last van knieproblemen.

Toen koos Cyril Barthe voor de aanval. De 22-jarige Fransman van Euskadi-Murias kreeg een halve minuut voorsprong en kwam als eerste door bij de tussensprint, goed voor drie bonificatieseconden. Valverde werd daar tweede, Nairo Quintana die ook respectievelijk twee en één seconden pakte.

Met nog 18 kilometer begon de voorwacht van het peloton aan de stroken van de Col de Lilla (5,4 km aan 5%).Het was vooral Mitchelton-Scott, in dienst van Daryl Impey, die het tempo bepaalde. Er was op de beklimming nog een aanval Pierre Latour van AG2R La Mondiale, maar kwam niet weg. Door het hoge tempo werden wel de sprinters gelost, onder wie Hodeg die de eerste etappe in de massasprint had gewonnen.

In de rest van de etappe kwam niemand meer weg en kwam er een sprint van een uitgedund peloton. Impey leek samen met Jay McCarthy voor de dagzege te sprinten, maar in het slot kwam Valverde sterk opzetten en won makkelijk de sprint.

De Ronde van Catalonië gaat woensdag verder met een pittige etappe over 200 kilometer van Sant Cugat del Vallès naar skiresort Vallter 2000, waar de finish ligt op 2000 meter hoogte.