Pröpper: "Alsof wij als pupillen net waren begonnen met voetballen"

Davy Pröpper maakt dit seizoen een goede ontwikkeling door bij Brighton & Hove Albion en de middenvelder merkt dat hij fysiek vooruit is gegaan.

De 26-jarige middenvelder maakte voor dertien miljoen euro de overstap van PSV naar de Premier League en veroverde direct een basisplaats. "Vooral de eerste week wist ik niet wat me overkwam en had ik het moeilijk", vertelt Pröpper in gesprek met De Telegraaf. "We speelden tegen Manchester City thuis, waren nieuw in de Premier League en het voelde alsof wij als pupillen net waren begonnen met voetballen. Dat was ongelooflijk frustrerend, maar daarna hebben we het als ploeg ook goed opgepakt."

Brighton bezet na dertig wedstrijden de twaalfde plaats in de Premier League, met een voorsprong van zes punten op de degradatiestreep. In dienst van de Engelsen kwam de achtvoudig international dit seizoen tot 35 wedstrijden, waarin hij drie assists gaf. "We halen veel vertrouwen uit de laatste wedstrijden. En persoonlijk heb ik ook stappen gemaakt."

"Mijn vetpercentage is hetzelfde gebleven en in Nederland liep ik ook veel, maar je moet hier vooral vlijmscherp in je koppie zijn. De kopduels, de ballen die er net tussen vallen: die moét je winnen, 95 minuten lang. Het is op het middenveld overleven. Daarop worden wedstrijden in de Premier League beslist. Als ik verzaak wordt het lastig voor onze verdediging."

Pröpper maakt deel uit van de selectie van het Nederlands elftal voor de komende twee oefeninterlands tegen Engeland en Portugal en hij heeft geen voorkeur over de positie waar hij komt te spelen. "Ik denk dat ik op alle posities op het middenveld uit de voeten kan. Ik sta het liefst op een plek waar ik het meest aan de bal kom."