Watabe pakt eindelijk grote prijs op noordse combinatie

De Japanner Akito Watabe heeft zondag voor het eerst in zijn carrière een écht grote, individuele prijs gewonnen op de noordse combinatie. In het Duitse Klingenthal eindigde hij zondag als derde, waardoor de Japanner - die in 2009 met het Japanse team wereldkampioen werd - het World Cup-klassement won.

Watabe won het schansspringen en mocht de tien kilometer langlaufen dus als eerste aanvangen. Hij werd op achttien seconden gevolgd door de snelle Noor Jan Schmid, terwijl vooral ook de Duitsers Fabian Riessle (+0:36) en Johannes Rydzek (+0:46) kans leken te maken om zich in de strijd om de winst te mengen. 

Schmid was halverwege de wedstrijd bijgehaald door de twee Duitsers, die in gestaag tempo tijd wonnen op Watabe. Bij het ingaan van de laatste, twee kilometer lange ronde was het verschil nog een dikke vijf seconden en kort daarop was het gat gedicht. In de eindsprint moest Watabe de Duitsers laten gaan, waarna Riessle met zijn puike sprintkwaliteiten Rydzek erop wist te leggen.

Watabe kwam met gebalde vuisten als derde over de finish, want de eeuwige tweede verzekerde zich van de eindzege in het World Cup-klassement, voor het eerst in zijn carrière.