Noorse biatleten oppermachtig op estafette voor eigen publiek

De World Cup biatlon in het Noorse Oslo is zondag afgesloten met de estafette bij de mannen. Op de befaamde Holmenkollen stond geen maat op de Noorse ploeg, die met grote afstand de winst voor zich opeiste.

Bij de startlopers deden vooral Erik Lesser en Maxim Tsvetkov het uitstekend, waardoor de Duitser als eerste wisselde, voor de Rus. Benjamin Weger (Zwitserland), Lars Helge Birkeland (Noorwegen) en de Oekraïner Artem Pryma volgden op enkele seconden, waardoor het voorin de wedstrijd nog vrij dicht bij elkaar zat.

Na de tweede groep atleten hielden de Duitsers dankzij Simon Schempp stand in de voorste gelederen. Schempp wisselde gelijktijdig met de Noor Henrik L'Abee Lund en de Italiaan Lukas Hofer, terwijl ook Slovenië nog volop in de strijd was. Anton Babikov viel namens Rusland wat terug en wisselde op 25 seconden.

Tarjei Bø was de derde Noor en hij sloeg een serieus gat. Prima schieten en ijzersterk langlaufen bracht de Noren 35 seconden voorsprong op de Russen met Dmitriy Malyshko. Slovenië volgde zeer verrassend met Miha Dovzan als derde atleet, gevolgd door de Duitser Roman Rees en de Zweed Sebastian Samuelsson nog binnen een minuut van de Noren.

Tarjei Bø gaf over aan slotloper Johannes Thingnes Bø, zijn jongere broer, en die begon foutloos. Ook bij zijn laatste schietbeurt trof hij vijf schijven en dus was de winst alvast binnen voor Noorwegen, terwijl de rest de laatste schietbeurt nog aan moest vangen. Anton Shipulin deed dat als eerste en had één extra patroon nodig, waarmee de Russische tweede plek wel vrijwel zeker was.

Fredrik Lindström en Julian Eberhard vochten namens Zweden en Oostenrijk om de derde plek, terwijl de Duitser Arnd Peiffer daar met twintig tellen achterstand nauwelijks nog realistisch zicht meer op had. Eberhard liet Lindström al snel achter zich en hij stoomde zelfs door naar Shipulin. De Russische tweede plek bleek zo helemaal niet zeker, want die ging naar Oostenrijk, voor de Russen.