Dehaes wint GP Denain, Welten vijfde

Kenny Dehaes heeft de 59e editie van GP Denain gewonnen. De Belg van WB Aqua Protect Veranclassic ging in de laatste kilometer in de aanval en bleef net het sterk uitgedunde peloton voor. De Fransman Hugo Hofstetter won de sprint van het peloton, voor zijn landgenoot Julien Duval. Bram Welten was met een vijfde plaats de beste Nederlander.

De organisatoren van de GP Denain besloten vanmorgen om de koers in te korten vanwege het slechte weer. Alle kasseistroken werden eruit gehaald, behalve de slotstrook van slotstrook van Abscon, waar de renners drie keer over heen moesten.

Na 25 kilometer leek er een belangrijke groep met Wout van Aert`, Sylvain Chavanel en Adrien Petit weg te rijden, maar het peloton liet niet begaan. Ook andere renners probeerde om in de aanval te gaan, maar mede door de harde wind kon niemand echt wegrijden.

Pas na de eerste kasseienstroken wist een vluchtgroepje weer voorop te raken. Jonas Koch, Nikolay Trusov en Preben Van Hecke reden een voorsprong van één minuut bij elkaar. Later zouden Sylvain Chavanel, Frederick Backaert, Nico Denz, Kenny Dehaes, Yannick Martinez, Dmitriy Kozontchuk en Aimé De Gendt ook de aansluiting maken vooraan.

Bij het ingaan van de laatste ronde trok Direct Energie hard door aan kop van het peloton. Mede door de harde wind viel het peloton helemaal uit elkaar en ontstond er een nieuwe kopgroep van zeven renners met daarbij drie renners van Direct Energie: Damien Gaudin en Adrien Petit.

FDJ, de andere Franse ploeg, had de slag gemist en moest in de achtervolging op de kopgroep. Doordat Direct Energie de overhand had in de kopgroep was de samenwerking niet optimaal. Op de voorlaatste kasseienstrook liet Adrien Petit dan ook zijn medevluchters achter en had al snel een voorsprong van dertig seconden op de eerste achtervolgers, maar de Fransman viel in de slotfase stil. Ondertussen was het uitgedunde peloton aangesloten bij de eerste achtervolgers en met twee kilometer voor de finish werd Petit gegrepen.

In die laatste twee kilometer was de organisatie helemaal weg. Verschillende renners kozen daardoor de aanval, maar waaide evensnel terug. Op één kilometer koos Dehaes het perfecte moment en hield het knap vol. Hofstetter won de sprint voor de tweede plaats.