Niewiadoma de beste in Trofeo Alfredo Binda, Blaak tweede voor Vos

Kasia Niewiadoma heeft de twintigste editie van de Trofeo Alfredo Binda gewonnen. De Poolse van Canyon SRAM reed op de laatste beklimming weg en wist haar voorsprong vast te houden. In de achtergrond won wereldkampioene Chantal Blaak de sprint van de achtervolgers voor Marianne Vos.

In natte weersomstandigheden begon het peloton in Italië aan de derde wedstrijd van de Women’s World Tour. Niemand kwam in de beginfase weg uit het peloton. Pas bij het opdraaien van de lokale rondes, 65 kilometer van de finish, kwamen de eerste serieuze aanvallen.

Op de eerste van de twee beklimmingen op de lokale ronde brak het peloton in meerdere delen en op de tweede beklimming ging Alena Amialiusik in de aanval. Ze kreeg in eerste instantie Elinor Barker en Ane Santesteban met zich mee, maar Barker moest al snel afhaken vooraan.

Boels-Dolmans nam samen met Movistar op twee rondes van het einde de leiding in het peloton. De voorsprong van de twee leiders bedroeg op dat moment een halve minuut. Aan het begin van de derde ronde ging Karol-Ann Canuel in de aanval en kreeg zeven rensters met zich mee, maar de samenwerking kwam niet op gang in de achtervolgende groep, waardoor ze weer werden ingerekend door het uitgedunde peloton. 

Op de volgende beklimming was het Megan Guarnier die in de aanval ging. De Amerikaanse kreeg Malgorzata Jasinska met zich mee en ze kregen de ruimte van het peloton. De twee maakte, met nog 25 kilometer te gaan, de aansluiting bi de andere twee dames, die nog steeds vooruit reden. Bij het ingaan van de laatste ronde had het viertal een voorsprong van vijftig seconden op het peloton. 

Op de voorlaatste beklimming van de dag versnelde Niewiadoma. De Poolse kreeg Canuel en Elisa Longo Borghini met zich mee en hadden al snel de kopgroep te pakken. Later zou er nog een groep aansluiten met onder andere Pauline Ferrand-Prevot en Marianne Vos. Op de laatste beklimming bleek de Poolse Niewiadoma de sterkste. Lucy Kennedy probeerde de Poolse nog wel te volgen, maar ze werd uiteindelijk gegrepen door de eerste achtervolgers, waar Blaak de sprint voor de tweede plaats.