Zilver voor judoka Grol op Grand Slam Ekaterinburg bij de zwaargewichten

Judoka Henk Grol op de Grand Slam in Ekaterinburg genoegen moeten nemen met zilver. De 32-jarige Nederlander verloor in de finale van de klasse boven 100 kilogram van Hyoga Ota. De Japanner was op straffen te sterk.

Grol nam na de Spelen in Rio een lange pauze waarin hij zich liet opereren aan een schouder. Bovendien ging hij judoën in de klasse boven de 100 kilogram. In november judode hij in het Marokkaanse Marrakech zijn eerste wedstrijd als zwaargewicht, maar hij lag er al snel uit en hield er knieklachten aan over. In Rusland deed hij voor het eerst weer mee. 

In de finale kreeg de Nederlander drie kleine straffen van de Spaanse arbiter; de laatste dertien seconden voor het einde van de partij, waarmee het duel direct voorbij was. Ota was eerder in het toernooi verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Nederlander Roy Meyer.

Frank de Wit (onder 81 kilogram) en Michael Korrel (onder 100 kilogram) behaalden geen medaille. Beide judoka's verloren de strijd om brons en eindigden als vijfde. Noel van 't End (onder 90 kilogram) verloor zijn eerste partij. Zaterdag wist Juul Franssen in de klasse tot 63 kilogram al zilver te veroveren.