Smeekens wint 500 meter na nieuw Nederlands podium, Lorentzen wint klassement

Net als zaterdag heeft ook de laatste 500 meter van het wereldbekerseizoen een compleet Nederlands podium opgeleverd. Jan Smeekens noteerde met 34,83 de snelste tijd voor Dai Dai Ntab (34,94). Hein Otterspeer, die zaterdag nog de 500 meter won, werd dit keer derde in een tijd van 34,97.

De winst in het wereldbekerklassement was voor olympisch kampioen Havard Lorentzen uit Noorwegen. Hij schaatste de vierde tijd (35,01), maar dat was voldoende om Otterspeer en Ronald Mulder voor te blijven in het klassement van de 500 meter.

De 25-jarige Lorentzen is daarmee de opvolger van Ntab, die vorig seizoen de beste was in het eindklassement.

Kai Verbij eindigde op de zesde plaats in 35,04, terwijl Ronald Mulder achtste werd in een tijd van 35,10.

Bij de vrouwen won Angelina Golikova de laatste 500 meter van het seizoen voor Vanessa Herzog. Herzog won wel het algemeen klassement van de 500 meter.

Karolina Erbanova had na haar zege zaterdag bij de eerste 500 meter van het weekend, de beste papieren om het klassement op de kortste afstand te winnen. De Tsjechische kwam zondag niet verder dan een vierde plaats in Minsk, waardoor de Oostenrijkse haar nog voorbij ging in het algemeen klassement.

De enige Nederlandse schaatsster die in actie kwam op de 500 meter voor vrouwen was Letitia de Jong. Ze eindigde met 39,19 als zevende en laatste.