Biatlete Domracheva snelt naar winst op achtervolging in Oslo

Biatlete Darya Domracheva heeft tijdens de World Cup-wedstrijden in het Noorse Oslo de achtervolging op haar naam geschreven. De Wit-Russische vertrok als tweede vanwege haar tweede plek in de sprint, en bleek constant genoeg om de winst te pakken.

Anastasia Kuzmina vertrok na haar winst in de sprint als eerste en gezien haar snelle langlaufen arriveerde ze uiteraard als eerste bij de eerste schietbeurt, waar ze werd vergezeld door Domracheva. De Wit-Russische ging de fout in, Kuzmina deed dat niet en dus bouwde ze gelijk een forse voorsprong op: Domracheva volgde op 45 seconden, Fuyuko Tachizaki, Franziska Hildebrand en Ekaterina Yurlova kwamen er tien seconden later achteraan.

Bij de tweede schietbeurt ging Kuzmina twee keer de fout in, maar dat leek nauwelijks wat uit te maken, want de Slowaakse had inmiddels een minuut voorsprong op Domracheva. Die kwam wel terug tot op acht seconden, gevolgd door Hildebrand en Yurlova, met Susan Dunklee op twintig tellen.

Kuzmina ging bij de derde schietbeurt wéér twee keer de fout in, terwijl Domracheva ook een keer de strafronde in moest. Hildebrand bleef foutloos en greep de leiding, op een kleine vijftien seconden gevolgd door de nieuwe achtervolgers Mona Brorsson en Laura Dahlmeier, vergezeld door Domracheva. 

Hildebrand stond zo als eerste klaar voor de vierde en laatste schietbeurt, maar een gevaarlijke groep volgde op nauwelijks tien seconden. De Duitse ging echter twee keer de fout in, net als landgenote Dahlmeier, en dus was het Duitse duo gezien. Kuzmina en Domracheva bleven nu wel foutloos, waardoor de snelle dames gezamenlijk als koplopers de slotronde in doken. Dunklee volgde op twintig seconden, samen met de verrassende Tachizaki.

In de slotronde was het ietwat verrassend Domracheva die de sterkste bleek. Ze ging er in de slotfase vandoor en won de wedstrijd, negen seconden voor Kuzmina. Dunklee schudde Tachizaki van zich af en pakte haar eerste podium van het seizoen, terwijl Tachizaki met plek vier net naast de eerste Japanse podiumplek ooit greep.

Marie Dorin Habert kwam als twintigste over de finish en werd daar hartelijk ontvangen. De Française, goed voor tien World Cup-zeges, 44 podiumplekken vijf wereldtitels en olympisch goud, beëindigde haar carrière zondag.