Rugbyers houden theoretische kans op promotie

De Nederlandse rugbyploeg heeft de Rugby Europe Trophy - het op twee na hoogste niveau in Europa - afgesloten met winst op Tsjechië. In Amsterdam eindigde het duel in 27-10, waardoor Nederland voorlopig naar de leiding gaat.

Halverwege de eerste helft profiteerde Nederland voor het eerst van de wind in de rug: Josh Gascoigne opende de score met een try, wat hij nog voor rust nog eens herhaalde. Ook Sep Visser drukte vijf punten op het bord en dus stond Oranje halverwege al op een prima voorsprong.

Tsjechië gaf echter niet op en na rust, met de wind in de rug, kwamen ze terug tot 17-10. Een fraaie actie van Gascoigne stelde Visser in staat zijn tweede try te scoren, waarna Ross Bennie-Coulson de eindstand met een try op 27-10 bracht.

Door de winst kreeg Nederland vier punten, de vijf try's leverde een bonuspunt op. Nederland komt zo op negentien punten, één meer dan Portugal. De Portugese ploeg speelt echter nog wel in en tegen Polen, wat normaal gesproken ruimschoots aan de kant geschoven moet kunnen worden.

Als Portugal dat op 24 maart inderdaad doet, winnen de Portugezen de Europe Trophy. De winnaar van dat toernooi speelt tegen Duitsland, de nummer laatst in het Championship, om promotie naar dat niveau: het op één na hoogste niveau in Europa, onder de befaamde Six Nations.