Xi Jinping opnieuw tot president verkozen

Het Chinese Nationale Volkscongres heeft Xi Jinping opnieuw verkozen tot president van China. Het parlement koos tevens oud-vicepremier Wang Qishan als zijn eerste vervanger.

Op de jaarlijkse conferentie hebben de bijna 3000 afgevaardigden zondag in de Grote Hal van het Volk hun stem uitgebracht. Xi werd unaniem herkozen door het parlement dat vol zit met loyale partijleden. Wang kreeg één stem tegen bij zijn benoeming tot vicepresident.

Wang was eerder burgemeester van Peking, vicepremier van China en stond aan het hoofd van de Centrale Commissie voor Disciplinaire Inspectie (CCDI) die corruptie bestrijdt. Hij is een belangrijke bondgenoot van Xi om corruptie binnen de Communistische Partij aan te pakken. Onder zijn bewind als corruptiebestrijder verloren verschillende hoge ambtenaren hun baan.

Eerder stemde het parlement in met een grondwetswijziging die het voor een president mogelijk maakt om meer dan twee termijnen van vijf jaar aan te blijven. Die maatregel plaveit de weg voor Xi, die aan zijn tweede termijn begint, om onbeperkt aan de macht te blijven.

Xi Jinping opnieuw tot president verkozen
Xi Jinping opnieuw tot president verkozen (Foto: ANP)