Laatste Nederlandse overlevende Slag in Javazee overleden

In Den Haag is de laatste Nederlandse overlevende van de Slag in de Javazee overleden. Het gaat om matroos der derde klasse b.d. Felix Jans.  Jans is 94 jaar oud geworden.

Felix Jans was 18 jaar oud toen hij zich in 1941 vrijwillig meldde bij de Gouvernementsmarine in Nederlands-Indië. Na een opleiding van een paar maanden kwam Jans aan boord van de torpedobootjager Hr. Ms. Kortenaer terecht, waar hij deel uitmaakte van de bediening van kanon 1, voor op het schip. 

Tijdens de Slag in de Javazee waren Jans en zijn maten druk bezig met het beschieten van Japanse schepen toen een Japanse Torpedo de Kortenaer in de flank raakte waarop het schip in tweeën brak. Jans viel van het dek in zee.  Hij klom vervolgens in een reddingsvlot, samen met onder anderen (toen nog) matroos 3 Giovanni Hakkenberg, de latere marinier en Ridder Militaire Willemsorde. De Britse torpedobootjager HMS Encounter viste hen later uit zee en bracht de overlevenden naar Soerabaja.

Birma-spoorlijn
Nadat de Japanners ook op Java waren geland belandde Jans als krijgsgevangene in Thailand. Hier moest hij meewerken aan de aanleg van de Birma-spoorlijn. "Een wonder dat ik nog leefde" zei Jans 75 jaar later in een interview in de "Alle Hens" van de Koninklijke Marine.  

Het hele interview met Felix Jans kun je hier lezen. 

Felix Jans rechts op de foto
Felix Jans rechts op de foto

Meer lezen over de Slag in de Javazee? Kijk dan eens in Cultuur&Historie op het forum.