Jonge Munyai bloedsnel op 200 meter

Atleet Clarence Munyai heeft op de Zuid-Afrikaanse atletiekkampioenschappen in Pretoria grote indruk gemaakt. De 20-jarige sprinter snelde in de halve finales van de 200 meter naar een tijd van 19,69 seconden.

Met zijn tijd verbrak Munyai het nationale record (19,84) dat op naam stond van Wayde van Niekerk, de olympisch kampioen en wereldrecordhouder op de 400 meter. De jonge sprinter komt op de wereldranglijst aller tijden met stip binnen op de tiende plek. Hij kwam overigens wel net tekort om het Afrikaans record te pakken: dat staat nog altijd op naam van de Namibiër Frankie Fredericks, die met 19,68 olympisch zilver pakte in Atlanta in 1996.

"Ik wist dat ik 19,8 in mijn benen had, dus ik had wel hoge verwachtingen. Maar toen ik 19,6 zag staan dacht ik 'hey...dat had ik niet verwacht', dus daar ben ik erg blij mee", reageerde Munyai na afloop.

Het kogelslingeren leverde in Pretoria ook een bijzondere prestatie op. Chris Harmse won daar de nationale titel en dat was niet voor het eerst: Harmse zegevierde zelfs al voor de 23e keer op rij, een wereldrecord wat betreft het aantal opeenvolgende nationale titels op één atletiekonderdeel. "Ik geef die titel natuurlijk niet zomaar weg, iemand moet mij maar verslaan", aldus Harmse.