'Einde tijdperk Wüst en Kramer'

Helemaal zeker is hij er nog niet van, maar oud-schaatser Jochem Uytdehaage denkt dat het einde nabij is wat betreft het tijdperk van Ireen Wüst en Sven Kramer. De twee wonnen de laatste twaalf jaar bergen aan gouden medailles - van zes en negen wereldtitels allround tot een karrenvracht aan olympische medailles - maar op het WK allround in Amsterdam werden ze afgelopen week allebei verslagen.

"Het lijkt erop dat het WK het einde in heeft geluid van het tijdperk van Wüst en Kramer. Dat is op zich jammer, maar het is tegelijk ook mooi", aldus Uytdehaage. "Het is goed voor het schaatsen dat er andere winnaars op het podium staan dan door velen werd verwacht", doelt de wereldkampioen van 2002 op de Japanse Miho Takagi en de jonge Nederlander Patrick Roest - die dankzij de val van de Noor Sverre Lunde Pedersen kampioen werd.

"Ireen's nederlaag zat er na de 500 meter wel aan te komen, dat was een enorme misser. Takagi reed daar dan weer geweldig en kon zich in de omstandigheden prima staande houden", zegt Uytdehaage, in 2005 op het EK de laatste die Kramer op een internationaal allroundtoernooi versloeg, tot Roest in Amsterdam.

"Sven is door ons jarenlang gezien als de grote man die altijd moest winnen, en als je niet op dat niveau sport bedreven hebt kun je je die druk niet voorstellen", legt Uytdehaage uit. "Elk mens heeft mentaal zijn grenzen en die zijn bij Sven overschreden. Dat is helemaal niet erg, nu is de druk eraf en kan hij in de komende jaren alsnog jagen op die tiende wereldtitel."