Noors schansspringfeest op Holmenkollen Festival

De slotdag van het Holmenkollen Festival in het Noorse Oslo, waar de World Cups in de noordse combinatie, het schansspringen en langlaufen neerstreken, heeft op de Holmenkollbakken een Noors schansspringfeest opgeleverd.

Bij de mannen ging de winst er naar thuisfavoriet Daniel André Tande en dat werd na de eerste ronde bepaald niet verwacht. Tande stond achtste met een forse achterstand op leider Kamil Stoch, maar zag na zijn sprong in de finaleronde hoe de een na de ander veel terrein op hem verloor. Dat overkwam uiteindelijk ook Stoch en zo ging de winst toch nog naar Tande, voor de Oostenrijkers Stefan Kraft en Michael Hayböck. Tande was de eerste Noor die de individuele wedstrijd op de Holmenkollen wint sinds Roar Ljøkelsøy dat in 2004 voor elkaar kreeg.

Bij de vrouwen konden de handen 's ochtends de lucht in voor Maren Lundby, de olympisch kampioene die bijna het hele seizoen al domineert. Ze won met enorme voorsprong op de Oostenrijkse Daniela Iraschko-Stolz en de Japanse Yuki Ito, en daarmee verzekerde Lundby zich definitief van het eindklassement in de World Cup, haar eerste eindzege.