Pedersen valt op 10 kilometer en schenkt wereldtitel allround aan Roest

Het wereldkampioenschap allround in het Olympisch Stadion in Amsterdam is zondag afgesloten met een enorme anticlimax. De Noor Sverre Lunde Pedersen was hard op weg naar de wereldtitel, maar ging op de afsluitende tien kilometer onderuit.

Pedersen mocht ruim zeven seconden verliezen op Patrick Roest om als eerste Noor sinds Johann Olav Koss (1994) wereldkampioen te worden. Na een kleine zeven kilometer was er geen vuiltje aan de lucht voor Pedersen, die juist een seconde of zeven voorsprong had op de tijd van Roest.

Op dat moment ging het echter fout: de Noor struikelde over zijn eigen schaatsen en ging hard de boarding in. Hij bleef er nog even liggen voordat hij weer overeind kwam en verder ging, maar het werd een kansloze strijd. Met 14:00.60 verloor hij dik vijftien seconden op Roest, die zo werd gekroond tot nieuwe wereldkampioen.

Pedersen reed overigens tegen Kramer, die er net als op de Spelen bijzonder weinig van bakte op de langste afstand. De negenvoudig kampioen kon dit keer zelfs niet winnen van een gevallen Pedersen en viel met 14:05,70 zelfs buiten het podium in het eindklassement, waardoor Marcel Bosker het brons pakte.

Met 13:49,49 werd Bosker achter Roest (13:44.94) derde op de tien kilometer, die verrassend werd gewonnen door de Zweed Nils van der Poel (13:40,38).