Pedersen neemt leiding over op WK allround, Nederlanders volgen

Schaatser Sverre Lunde Pedersen heeft op het wereldkampioenschap allround na drie afstanden de leiding overgenomen. Op de 1500 meter haalde de Noor hard uit, waardoor hij Patrick Roest van de eerste plek stootte.

Pedersen en Roest namen het in een rechtstreeks duel op en met 1:48,34 ging de zege daarin naar de zeer overtuigend rijdende Noor. Roest werd weliswaar tweede op de 1500 meter, met 1:49,87 was de achterstand aanzienlijk te noemen. 

De jonge Roest staat nog wel op de tweede plek in het klassement, maar op de afsluitende tien kilometer moet hij 7,78 seconden goed zien te maken op Pedersen. "Als ik mee had willen doen om de titel, had het beter gemoeten", erkende Roest na afloop.

Negenvoudig wereldkampioen Sven Kramer kwam met 1:50,62 niet verder dan de vijfde plek en staat in het klassement derde. Kramer moet maar liefst 16,08 seconden ten opzichte van Pedersen uit de hoge hoed zien te toveren. "Dat is wel heel veel", gaf Kramer toe.

Marcel Bosker doet niet meer serieus mee om de medailles in het eindklassement. Met 1:51,27 werd de jongeling zevende op de derde afstand, waardoor hij in het klassement op plek vier staat, een dikke halve minuut achter Pedersen.

Op de tien kilometer zijn de eerste twee van vier ritten inmiddels verreden, na een dweilpauze zullen de afsluitende ritten vanaf ongeveer 16.00 uur verreden worden: Bosker tegen Roest en Kramer tegen Pedersen.