Soler wint Parijs-Nice na secondenspel, De la Cruz wint laatste etappe

David De La Cruz heeft de slotetappe in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Team Sky was in de regen in Nice de snelste van een kopgroep van drie renners. In de kopgroep was ook Marc Soler aanwezig. De Spanjaard van Movistar had aan de finish net voldoende voorsprong op Simon Yates uit de leiderstrui te rijden en pakt daarmee de eindzege in Parijs-Nice.

De koers brak al snel open. Na iets meer dan 20 kilometer ontstond er een kopgroep van 24 renners met daarbij alle favorieten voor de eindwinst. Nadat het even stil viel ontstond uit die kopgroep een nieuwe kopgroep van drie renners: Julian Alpahilippe (Quick Step), Jakob Fuglsang (Astana) en Omar Fraile (Astana).

Het drietal werkte goed samen en bouwde hun voorsprong uit naar één minuut op de achtervolgende groep, die wat meer was aangedikt met renners die terug aansloten. In de kopgroep viel Fuglsang weg vooraan door een valpartij.

Fraile en Alaphilippe vonden elkaar, maar de Spanjaard van Astana vond het niet snel genoeg gaan en viel aan. Alaphilippe kon niet mee en werd niet veel later opgeslokt door de achtervolgende groep. Vanuit de groep daarachter maakte Soler samen met De La Cruz de sprong naar voren en maakte de aansluiting bij Fraile. Gorka Izagirre was in eerste instantie ook mee, maar de Bask moest het tweetal al snel laten gaan.

De drie Spanjaarden hadden een mooie voorsprong van meer dan een minuut. Het sein voor klassementsleider Yates om zijn ploegmaats te laten werken. Want Soler, de best geplaatste van de drie leiders, had maar 37 seconden achterstand in het klassement en was virtueel leider.

Mateo Trentin, de laatste knecht van Yates, bracht het verschil terug tot vijftig seconden, maar op de laatste helling op dertien kilometer moest Yates passen bij een aanval van Ion Izagirre. De andere favorieten konden Izagirre wel volgen.

In de afdaling van de laatste beklimming kwam Yates weer terug in de groep van de andere favorieten, maar Soler had nog steeds een voorsprong van veertig seconden op de eerste achtervolgende groep. In de spannende slotfase hield de groep de voorsprong vast en pakte Soler de eindzege in Parijs-Nice. De la Cruz won de sprint voor de dagzege van Fraile.