13-jarige kunstschaatsster schrijft geschiedenis op WK junioren

Ze is pas 13 lentes jong, maar kunstschaatsster Alexandra Trusova gaat de geschiedenisboeken in. De piepjonge Russische kroonde zich in het Bulgaarse Sofia tot wereldkampioene junioren en deed dat op zeer bijzondere wijze.

In haar vrije kür werd Trusova de eerste kunstschaatsster ooit die een viervoudige toe loop wist te landen. Daar bleef het niet bij, want met een eveneens keurig uitgevoerde viervoudige Salchow werd de tiener tevens de eerste kunstschaatsster ooit die twee viervoudige sprongen in één kür met succes neerzette.

Trusova werd beloond met een technische score die mijlenver boven die van Alina Zagitova lag tijdens de gouden vrije kür van Zagitova op de Olympische Spelen vorige maand. In de uitvoering heeft Trusova weliswaar nog het nodige te leren, maar met haar totale puntentotaal van 225,52 zette ze een score neer waar in de kunstschaatsgeschiedenis slechts vier vrouwen overheen zijn gekomen.

Trusova's score in de vrije kür, 153,49 punten, is zelfs goed voor de derde plek op de eeuwige wereldranglijst, met alleen olympisch kampioene Zagitova - zelf ook nog maar 15 jaar - en de 18-jarige dubbel wereldkampioene Evgenia Medvedeva boven zich. De 13-jarige Trusova zou op de Spelen met haar totaalscore overigens vierde zijn geworden.

De vrije kür van Trusova in Sofia (Bron: YouTube)