Bokser Garcia pakt wereldtitel in vierde gewichtsklasse

Bokser Mikey Garcia heeft zich zaterdagavond in een bijzonder rijtje gevochten. De 30-jarige Amerikaan rekende in het Freeman Coliseum in San Antonio af met de Rus Sergey Lipinets en veroverde daarmee diens IBF-wereldtitel in het superlichtgewicht (-63,5kg), het vierde gewicht waarin Garcia een wereldtitel veroverde.

Garcia was al eens in het bezit van de WBO-wereldtitels in het vedergewicht (-57,2kg) en supervedergewicht (-59kg), en is sinds januari vorig jaar de regerend WBC-wereldkampioen in het lichtgewicht (-61,2kg). Tegen Lipinets stond de vierde titel op het spel en de Rus wist zijn Amerikaanse opponent nauwelijks echt in de problemen te brengen.

Zo nu en dan kwamen een paar klappen wel aan, maar Garcia had de hele partij de overhand en wist Lipinets in de zevende ronde zelfs tegen het canvas te slaan, iets wat geen enkele bokser eerder voor elkaar kreeg. De Rus stond weer op en de twee gingen tot het einde door, maar na twaalf ronden besloot de jury dat Garcia de duidelijke winnaar was.

De hoogtepunten van Garcia - Lipinets (Bron: YouTube)

De Wit-Rus Kiryl Relikh vocht in dezelfde gewichtsklasse als Garcia en Lipinets tegen de Cubaan Rances Barthelemy om de vacante WBA-wereldtitel. De 28-jarige Relikh verloor zijn vorige twee partijen, waaronder in mei vorig jaar tegen Barthelemy, wat volgens velen een controversiële beslissing was.

Relikh kreeg nu kans op revanche en die greep hij met beide handen aan. Met 1237 slagen tegen slechts 494 van Barthelemy was de Wit-Rus veruit de bovenliggende partij en dat erkende de jury na twaalf ronden door hem een ruime, unanieme overwinning te geven.

In het StubHub Center in Carson stond ook een wereldtitelstrijd op het programma en wel om de WBO-titel in het vedergewicht. Oscar Valdez en de Brit Scott Quigg, die bij de weging te zwaar was, gingen er twaalf ronden volle bak in en na afloop werd de Mexicaan aangewezen als winnaar, de vierde keer dat hij zijn titel met succes verdedigde.

De Argentijn Brian Castãno stapte in Parijs in de ring tegen de Fransman Cedric Vitu, met als inzet de WBA-wereldtitel in het lichtmiddengewicht (-69,9kg). Castãno was in die klasse de interimkampioen en met een technische knock-out in de twaalfde ronde promoveerde hij zichzelf tot de officiële wereldkampioen.

Castaño - Vitu, met vanaf 3:10 de beslissende slagen van de Argentijn (Bron: YouTube)