Takagi klopt Wüst en is eerste Aziatische wereldkampioene allround

Schaatsster Miho Takagi heeft zich als eerste Aziatische ooit gekroond tot wereldkampioene allround. In een echt gruwelijk nat Olympisch Stadion in Amsterdam was de 23-jarige Japanse Ireen Wüst de baas, ondanks een nederlaag op de afsluitende vijf kilometer.

Wüst en Takagi reden op de slotafstand tegen elkaar, waarbij de opdracht voor de zesvoudig wereldkampioene uit Goirle duidelijk was: 11,61 seconden goedmaken op de sterke Japanse. Dat leek een bijna onmogelijke opdracht en dat bleek ook het geval te zijn. Takagi kon geen aanval plaatsen, maar bleef constant in de buurt van Wüst, die in 7:26,85 wel de afstandszege pakte. 

Met 7:29,93 gaf Takagi maar net iets meer dan drie seconden toe en dus was de eerste Aziatische wereldkampioene een feit, met een groot verschil van 0,86 punten. Met 7:29,12 eindigde Annouk van der Weijden als derde en daarmee sloot ze de allerlaatste wedstrijd van haar carrière dan eindelijk af met een internationale medaille, want ook in het eindklassement was er brons voor Juf Annouk. Antoinette de Jong eindigde als vierde.