De Morgen: jodiumpil is de klucht van het jaar

De Belgische krant De Morgen noemt de jodiumpil ,,nu al de klucht van het jaar". In het land zijn de afgelopen dagen 4,6 miljoen doosjes met daarin tien kaliumjodidepillen van 65 milligram uitgedeeld, op advies van de gezondheidsautoriteiten.

In België wordt op vijf plekken gewerkt met nucleair materiaal. De bekendste zijn de kerncentrales in Doel en Tihange. Iedereen in een straal van 20 kilometer wordt aangeraden jodiumtabletten in huis te halen, als onderdeel van een nieuw noodplan voor nucleaire incidenten.

De krant toog naar een apotheek in Zoersel waar torens vol doosjes jodiumpillen staan. Vrijwel niemand is ze komen ophalen. Elke Belgische apotheek moet er minimaal 480 afnemen. De apotheker, Isabel Vreven, legt uit dat hoewel de tabletten zijn bedoeld voor kinderen en jongeren en zwangere vrouwen vooral ouderen met vragen komen.

,,We hadden hier in Zoersel op dinsdag al meteen een aantal tachtigplussers die hun doosje kwam opeisen. Ja, het was gratis, iedereen had er recht op, zo hadden ze op tv gezien. Terwijl er eigenlijk wordt geadviseerd om na je veertigste geen jodiumpil meer te slikken. Het heeft na die leeftijd niet echt nog een effect."

Een apotheker uit Asse vindt de begeleide brochures verwarrend. Zijn klanten dachten dat ze de pillen meteen moesten innemen. ,,Ik moet de hele tijd aan mensen uitleggen dat ze die pillen niet nu moeten slikken, maar bij voorkeur drie uur voor de nucleaire ramp. Als ze mij dan vragen hoe ze in godsnaam moeten kunnen raden dat er zich over drie uur een nucleaire ramp gaat voordoen, zeg ik: ja, dat weet ik ook niet."

De Morgen: jodiumpil is de klucht van het jaar
De Morgen: jodiumpil is de klucht van het jaar (Foto: ANP)