Speerwerpers kunnen Fins eiland winnen bij record

Op 5 juni staat in het Finse Turku het grootste jaarlijkse atletiekevenement van het land op de kalender: de Paavo Nurmi Games, onderdeel uitmakend van de IAAF World Challenge. Finland is natuurlijk het land van het speerwerpen en daarom heeft men dit jaar ook een bijzondere prijs bedacht: een heus eiland.

Als de winnaar van het speerwerpen tijdens de Paavo Nurmi Games een betere afstand laat noteren dan het negentien jaar geleden door Aki Parviainen gegooide Fins record (93,09 meter), mag hij zich de trotse eigenaar van een eiland noemen. Het gaat daarbij om een van de meer dan twintigduizend eilanden van de beroemde Archipelzee, zonder dat men daarbij in detail treedt over welk eiland het precies is.

"Echt waar? Een eiland? Dat is gaaf! Natuurlijk wil ik een eiland winnen!", reageerde de Duitse wereldkampioen Johannes Vetter, dit jaar in Zuid-Afrika al goed voor 91,22 meter. Vetter gooide de speer vorig jaar in Luzern al naar een weergaloze 94,44 meter, twee maanden nadat landgenoot en olympisch kampioen Thomas Röhler tot 93,90 meter kwam. Een stukje Finland in Duitse handen, het lijkt dus weer een reeële optie.

"Hopelijk is het eiland groot genoeg voor een sauna", reageerde Röhler. "Dit is wel een extra stukje motivatie om naar Turku te komen", sprak de winnaar van de vorige twee edities van 's werelds voornaamste speerwerpcompetitie. De Finse grootheid Tero Pitkämäki, winnaar in Turku in 2014 en 2015, liet weten dat het moeilijk zou zijn. "Voor dat record moet je ver gooien." Hij bevestigde wel zijn interesse: "Ik wil ook een eiland hebben."